h

Liever geen debat

22 april 2009

Liever geen debat

Het viel plotseling ook de fractie van GB - na een tip van Suzanne Otters (VVD) - op dat de SP vaak hun betoog onderbrak (interruptie). Het lukte hen zo niet het netjes uitgewerkte betoog ononderbroken voor te lezen. Fractievoorzitter Marion van der Velden vroeg mij daarop onder vier ogen dit niet meer te doen. Ze vroeg me of we zo vriendelijk wilden zijn de GB fractie tijdens hun betoog voortaan met rust te laten.

Het antwoord was simpel: "We zijn er als SP niet om het betoog van GB in goede banen te leiden, dat zullen jullie toch echt zelf moeten doen. We zijn er om een goed debat te voeren. Dan moet je wel met elkaar in debat durven gaan." En er volgde ook nog een advies: "Als jullie een betoog zonder debat willen kun je daartoe een ordevoorstel doen."

En jawel, er volgde een ordevoorstel. Zogenaamd om de duur van onze vergaderingen te beperken krijgt iedere fractie vanaf nu in de eerste termijn maximaal 5 minuten spreektijd zonder interruptie. De voorzitter zit met de stopwatch klaar. Het debat moet voortaan wachten op de tweede termijn. Een aderlating voor het debat, maar een tegemoetkoming voor iedereen die liever zichzelf overtuigd dan anderen.

Ik hoop dat het debat uiteindelijk weer zal zegevieren.

U bent hier