h

Hoort wie klopt daar ...

14 november 2009

Hoort wie klopt daar ...

Deze week ontvingen ik een brief van de bibliotheek met informatie over een symposium. Een symposium op 18 november aanstaande met de titel "Knocking on heaven's door". Het is de titel van een nummer van Bob Dylan, gecovered door velen waaronder Guns N' Roses. Maar het blijkt geen symposium voor gewone stervelingen. Deze hemelpoort is volgens de informatie voorbehouden aan "innoverende en nieuwsgierige professionals en beleidsmedewerkers uit musea, bibliotheken en centra voor kunsteducatie. De kosten voor deelname bedragen ? 110,- (ex BTW)." De behoeders van de Petruskerk (want daar gaat het congres natuurlijk over) zoeken hun heil in betere kringen.

Het klinkt ook mooi: De Petruskerk als plaats van "verbinding, verbreding, verdieping, ontmoeting, ontplooiing, betrokkenheid, inspirtatie, cultuur, geschiedenis, nieuwe media, zingeving, etc. etc." Er lijkt geen woord denkbaar dat straks niet in de Petruskerk te vinden is. "Een caleidoscoop aan mensen, activiteiten, bronnnen en diensten vermengt zich". klinkt nu eenmaal mooier en interessanter dan: we doen er samen van alles. Wat te denken van "een boek over antieke meubels vind je naast een 17e eeuwse stoel" ? Dat belooft ook heel wat. Ik ben al benieuwd naar het decor bij boeken over dinosaurussen. "Wie uit de muziekles komt, loopt tegen partituren en muziek dvd's aan." Dat lijkt me niet handig. Ik zou ze niet in de weg zetten en de partituur voor de muziekles geven.

Maar alle gekheid op een stokje. De droom van de verschillende gebruikers van de Petruskerk is groot, maar nog geen werkelijkheid. Zij stellen dan ook: "De Petruskerk sprankelt en prikkelt, en doet een beroep op iedere Vughtenaar." En dan komen we bij de essentie. Wat heeft iedere Vughtenaar over voor de realisatie van deze "stairway to heaven"? Heeft die Vughtnaar er graag een paar euro per jaar extra voor over om zijn boek over gevonden voorwerpen terug te kunnen vinden onder de heilige Antonius? Het zou kunnen, maar vooralsnog is het die Vughtenaar waarop een beroep wordt gedaan niet gevraagd.

De brief vraagt of ik het symposium onder de aandacht wil brengen van onze leden. Bij deze dus!

U bent hier