h

De Koepel vs Versterplein

18 november 2012

De Koepel vs Versterplein

Naar aanleiding van JA-gemeente zegt NEE tegen alternatief plan De Koepel op deze wbsite, bereikte mij gisterenavond via facebook de vraag: "Hoe zat het met de JA-gemeente ten tijde van 1e bouwplan Versterplein? Buurt werd toen op voorhand gepasseerd."

Misschien om de situaties eens te vergelijken:

Op het Versterplein beoogden we een deel van de benodigde sociale huurwoningen (o.a. voor jongeren/starters) te realiseren. Vught schreeuwt immers, met een wachttijd van zo'n 5 jaar, om sociale huurwoning voor deze doelgroep in Vught. Maar er zijn maar weinig locaties waar dat kan.
Met het 1e plan meende het college destijds een redelijke invulling te presenteren. Maar het voldeed niet aan de wensen van omwonenden. Onderandere klonk daar de wens om de bomen te behouden. Daarop is er op veel manieren (bestuurlijk en politiek) over gesproken. Uiteindelijk stelde de gemeenteraad nieuwe randvoorwaarden vast om zo - binnen de politieke wens - meer aan de wensen van omwonenden tegemoet te kunnen komen. Nog steeds is het plan in ontwikkeling en vooralsnog is er geen boom gekapt.

Op de De Koepel wil het huidige college vooral geld verdienen en daarmee tevens voorkomen dat er sociale woningen op deze mooie plek in het villapark zouden komen! (Het heet toch niet voor niets villapark) Men meende met dit alternatief op voorhand de buurt achter zich te hebben.
Maar het voldoet niet aan de wensen van omwonenden en belanghebbenden. Ook daarbij klinkt de wens om de bomen te behouden. Daar is nu nog uitsluitend door het college (bestuurlijk) over gesproken. Daaruit blijkt bij het college geen intentie om aan de wensen van omwonenden tegemoet te komen. Blijkbaar is er een politieke afweging noodzakelijk om ook hier de politieke doelen in balans te brengen met de wensen van omwonenden.

Ik begrijp het gevoelen destijds dat men zich op voorhand gepasseerd voelde. Maar met de uiteindelijke aanpassingen is er wel ruimte in het plan gekomen om meer aan de wensen van de omwonenden tegemoet te kunnen komen. Natuurlijk in een redelijke afweging met het algemeen belang.
Dat moet nu nog maar blijken. Als ook politiek voet bij stuk gehouden wordt en niet eens alternatieven onderzocht worden, hebben de omwonenden van De Koepel pas echt reden om zich gepasseerd te voelen.

Ik vrees in dat geval dat de bomen dat daar dan niet zo lang overleven.
Is het daar dan minder erg dan aan het Versterplein?

U bent hier