h

In Vught is alles anders ... of toch niet?

9 november 2012

In Vught is alles anders ... of toch niet?

In Vught bleek het huidige bestuursakkoord onhoudbaar. Met de beschikbare ambtelijke organisatie moesten - zo stelde een onderzoek van de Rekenkamercommissie - de politieke ambities bijgesteld worden. De coalitiepartijen beloofden daarop het bestaande bestuursakkoord te 'herprioriteren'.

Dat 'herprioriteren' is eigenlijk vergelijkbaar met wat nu landelijk de VVD en PvdA doen. Het zojuist afgesloten regeerakkoord blijkt geen stand te kunnen houden. In dit geval door gemor uit de VVD achterban (zo dadelijk zal blijken hoe zwaarwegend dat is). Dus wordt het akkoord opengebroken en wordt er opnieuw onderhandeld. Het resultaat is dan een - op belangrijke punten - aangepast regeerakkoord.

Maar niet in Vught. De coalitiepartijen kwamen zo'n vijf a zes keer bij elkaar. Maar ze braken niets open en onderhandelden ook niet opnieuw. Uiteindelijk zette ze tien sterretjes bij punten die al in het bestuursakkoord stonden. Donderdag bleek bovendien dat er nog tal van andere punten waren die eigenlijk ook een sterretje verdienden. Als je even doorvroeg kwam het er op neer dat er eigenlijk niets veranderd was. Alles uit het bestuursakkoord kon gewoon uitgevoerd worden.

Stel je voor dat de VVD en PvdA maandag uit hun overleg komen en zeggen 'We zijn er uit. Er is niets veranderd, we hebben alleen tien sterretjes gezet bij de punten waar we in ieder geval mee beginnen. De rest is latere zorg.' Ik verwacht zomaar dat de coalitie dat dan niet overleeft. Je verliest dan immers je geloofwaardigheid.

Maar in Vught is alles anders. Hier kun je zo'n wanprestatie plegen en kijken de coalitiepartijen met hun wethouders het maar weer door de vingers. Meer zo van: 'Ach, je kunt het ze misschien ook niet kwalijk nemen. Ze doen toch hun best?' Ik noem dat kwakkelpolitiek. Heerlijk naar eigen inzicht wat rommelen met gemeenschapsgeld ten behoeve van de eigen achterban.

Want dat is dan weer wel hetzelfde. De VVD is er uitsluitend voor de eigen achterban. Als die tevreden is kan de rest van de samenleving bij wijze van spreken doodvallen. Pas als die niet tevreden is, moet er echt 'geprioriteerd' worden. Landelijk moet er dus wat gebeuren, maar in Vught wordt de welgestelde achterban nog prima bedient. Dan volstaan tien sterretjes.

De SP deelde een brevet van onvermogen uit. Maar eigenlijk zouden we ze stuk voor stuk naar huis moeten kunnen sturen. Met een schop onder de kont!

Maar dat kan helaas niet. Dat kunt U alleen doen.
Bij de volgende verkiezingen in 2014.

U bent hier