h

Spotprent vs propaganda

17 november 2012

Spotprent vs propaganda

Leuk!

Ook GB heeft een SPotprent geplaatst. Mijn hoofd op het lichaam van Gargamel. Je weet wel de bozige tovenaar die jaagt op De Smurfen, dat volkje van blauwe mannetjes en ??n vrouwtje: het smurfinnetje. Ook Azra?l, de kat van Gargamel, is present. Dit keer met het gezicht van mede SP-er Sjoerd Janssens.

Waar Gargamel iets zou zeggen als "Ik haat smurfen" en "Ellendelingen" wordt mij in deze versie in de mond gelegd: "Ik haat de inhoud" en "Ellendige coalitiesmurfen". Dat vraagt misschien nog enige toelichting. Maar die ontbreekt helaas. Helemaal rechtsonderaan in de hoek nog in rode SP-letters: "Smurfen Propaganda".
Dat schept dan weer verwarring. Is dit propaganda van de coalitiesmurfen?

Propaganda is het actief be?nvloeden van meningen, doorgaans van het volk of de publieke opinie. Door de Duitse propaganda in de 2e WO heeft het een negatieve bijsmaak gekregen, waardoor propaganda met name wordt gebruikt als het een andere beeldvorming communiceert dan de werkelijkheid. Dat kan zowel een veel positiever beeld van jezelf als het zwart maken van de tegenstander of vijand.

Een spotprent is evenwel satire. Het op humoristische wijze uitvergroten van maatschappelijike of politieke situaties via karikatuur. Met een knipoog kunnen ze echter wel scherp zijn en provoceren of tot actie aanzetten.

Als de prent propaganda wordt wordt het doel dus anders. Dus hoop ik maar dat "Smurfen Propaganda" deel uitmaakt van de spotprent (al snap ik dan niet wat er mee wordt bedoeld) en dat er hiermee een nieuwe traditie in de Vughtse politiek is ontstaan.

Om duidelijk te maken waar die is ontstaan zullen we niet langer spotprent gebruiken, maar SPotprent.

Ik kijk uit naar de volgende!

U bent hier