h

Rekenwonder 3

1 juli 2013

Rekenwonder 3

De gemeente is actief in de weer met reststroken. Het zijn stukken gemeentegrond naast uw woning die u desgewenst over kunt nemen. Er wordt gerekend met de actuele marktwaarde. Tegen een bedrag van zo'n 300 tot 350 euro per vierkante meter wordt u de eigenaar en kunt u er uw tuin mee uitbreiden.

Maar nu wil Bouwfonds de woningen op Stadhouderspark van extra tuinen voorzien. In totaal gaat het om zo'n 2,5 hectare grond die toegevoegd gaat worden aan woningen.

De vraag is dus: hoeveel zal dat Bouwfonds moeten kosten?

Inderdaad, 25.000 x 300 euro = 7,5 miljoen.

Maar wonderbaarlijk genoeg blijkt het college de grond van de hand te doen voor slechts 2,5 miljoen! Anders dan bij uw vierkante meters gaat het college hier niet voor de marktwaarde.

Dat is des te vreemder omdat het college beschikt over een boetebeding. Wanneer Bouwfonds de bouwafspraken niet nakomt moeten ze de gemeente een boete van 25.000 euro per dag betalen. Volgens sommigen staat de teller nu al op 11 miljoen. Maar het berekenen daarvan vraagt een aparte Rekenwonder.

Maar met het boetebeding heeft het college een ijzersterke positie. Bouwfonds zal er wel wat voor over hebben om van dat boetebeding af te komen. Je zou zo maar verwachten dat ze het bedrag voor de grond betalen dat elke Vughtenaar er voor betaalt.

Wat is er gebeurd dat dit college - ondanks die sterke positie met een boetebeding - 5 miljoen laat liggen bij Bouwfonds?

Een wonder of een misrekening?

Ik vermoed een vergissing van het college in het voordeel van Bouwfonds.

Bouwfonds telt zijn zegeningen. Meer ruimte voor invulling van de bouwplannen, meer tijd om het te realiseren, de druk er af en de extra grond voor een koopje.

Het college kan in ieder geval niet rekenen.

U bent hier