h

Rekenwonder 7

5 juli 2013

Rekenwonder 7

Vele rekenen inmiddels mee. Geweldig!
Zo kwam de vraag naar de risico's bij De Koepel. Daarom deze rekenwonder: het risico.

Duidelijk is wat de opbrengst van deze locatie moet worden: 20,2 miljoen (zie rekenwonder 5).

In de 'Rapportage Grondbedrijf 2013' rekent het college voor dat ze bijna 2 miljoen winst denken te maken, waarmee het totaal aan deze locatie toegeschreven kosten (inclusief de 2,8 miljoen afkoopsom) op 18,3 miljoen ligt.

Daarvan heeft het college inmiddels ruim 10 miljoen euro uitgegeven (= boekwaarde).

De vier tot nu toe verkochte kavels leveren de gemeente 717.500 + 625.000 + 600.000 + 657.500 = 2,6 miljoen op.

Als het project nu zou stoppen heeft de gemeente dus een verlies van 10,3 - 2,6 = 7,7 miljoen.

Het college rekent er op dat de verkoop in het huidige tempo doorgaat en dat de laatste percelen verkocht worden in 2018. Maar als dat tegenvalt kunnen de verliezen geleidelijk aan oplopen.

En dat kan in de miljoenen lopen. De tekenen zijn niet gunstig. Recent woningmarktonderzoek laat zien dat er de afgelopen maanden maar liefst 40% minder dure woningen (van meer dan 500.000 euro) werden verkocht. Hoe lang mag je dat soort signalen blijven negeren?

En daar komt nog bij:
Het college rekent niet met een verlies op De Koepel. Daarom is er ook geen voorziening getroffen. De gemeente heeft dus geen extra potje gemaakt om eventuele verliezen op De Koepel op te vangen. Als het fout gaat moet de algemene reserve aangesproken worden. Dan wordt heel Vught de dupe van een coalitie die kapitale villa's wilde bouwen door te gokken met gemeenschapsgeld.

Ik schat in dat het volgend jaar nog lukt de cijfers positief te houden. Maar daarna verschijnt zonder twijfel ook 'De Koepel' in het rijtje voorzieningen en zullen we rekening moeten houden met een groeiend verlies.

Maar dat is aan een volgend college. Want dit Vughtse college van GB, VVD en D66 heeft als motto: 'Na ons de zondvloed'.

U bent hier