h

De vrijheid van de sterkste

6 september 2013

De vrijheid van de sterkste

Gisteren sprak de raad over vrijheid. De VVD en D66 toonden zich ware vrijheidsstrijders met een voorstel om van alle zondagen, koopzondagen te maken. In hun visie de maximale keuze, weg met alle beperkingen en dus: vrijheid.

Er hoefde eigenlijk ook niemand van de betrokkenen of belanghebbenden over geraadpleegd te worden. Immers, wat ze er ook van zouden vinden, beide partijen hadden allang bedacht wat het beste was.

Eigenlijk konden ze er zich geen voorstelling van maken dat er iemand tegen deze vrijheid kon zijn. Het bleek hun diep beleefde overtuiging dat het creëren van de mogelijkheid zelf te kiezen, geen discussie kon zijn.

Het moet moeilijk geweest zijn voor hen om te vernemen dat er mensen zijn die kiezen voor minder keuzevrijheid. Dat zijn mensen uit de praktijk die weten dat bij het opheffen van beperkingen, in dit geval het vrijgeven van koopzondagen, een ander recht gaat werken: het recht van de sterkste.

Maar gezien hun reacties zullen beide partijen zich ook nauwelijks een voorstelling kunnen maken van wat daar dan mis aan is.  

U bent hier