h

Liefdadigheidsbelasting

16 december 2013

Liefdadigheidsbelasting

Beste rijke vrijgevige Vughtenaar.

We hebben u nodig om onze voorzieningen in Vught betaalbaar te kunnen houden.

Ik begrijp van Wethouder Seuren dat onder u, veel rijke Vughtenaren zijn "die initiatieven nemen die terug vallen op onze sociale vraagstukken." Velen van u blijken bereid "om dat geld wat ze hebben ook weer te investeren in sociale fondsen of via andere manieren dat geld weer (aan Vught) ten goede laten komen."

Wethouder Seuren (D66) zei het immers zo. Luister hier maar eens terug op ongeveer 3:12:30 uur.

De wethouder bepleit in feite een extra bijdrage van rijke Vughtenaren aan onze gemeentelijke voorzieningen. Een bijdrage naar draagkracht! Dat moedig ik ten zeerste aan.

Maar hij heeft wel een probleempje. De wethouder zegt het een beetje tussen neus en lippen door: "Dat zal heus niet voor iedereen gelden". Blijkbaar wonen hier niet louter maecenassen, maar ook rijke lieden die het allemaal voor zichzelf houden.

Dat is toch niet meer van deze tijd. Een participatiesamenleving vraagt een bijdrage naar vermogen. En rijkdom betekent dat je iets kunt bijdragen aan een samenleving die financieel onder druk staat. Maar dat moet dan toch niet vrijblijvend? Als we zo pochen met onze rijken, moeten ze ook eerlijk (naar vermogen) allemaal samen bijdragen aan ons welzijn.

Ik stel voor dat we een nieuwe belasting invoeren om er voor te zorgen dat maecenassen niet benadeeld worden. Een inkomens of vermogens afhankelijke belasting, als eerlijke liefdadigheid.

Ik hoop echter van harte dat, als we dit goed geregeld hebben, u deze nieuwe belasting zult blijven ervaren als liefdadigheid. Want dat is precies wat het is: "Liefdadigheidsbelasting".

U bent hier