h

Mogelijk gemaakt door ...

6 maart 2006

Mogelijk gemaakt door ...

Mij blijft het storen maar anderen schijnen er aan te wennen. Niets gaat meer vanzelf. Alles wordt tegenwoordig 'mogelijk gemaakt'. 'Het weer' is ook zoiets. Vroeger namen we het zoals het kwam maar tegenwoordig wordt het weer mogelijk gemaakt. Opeens is er een product of bedrijf nodig om 'het weer' weer mogelijk te maken.

Met programma's is dat al niet veel anders. Een beetje programma wordt vandaag de dag mogelijk gemaakt door een bedrijf dat onmogelijk dat programma gemaakt kan hebben. En hoewel ik dan eerst denk: 'hoezo mogelijk gemaakt?', vind ik dat toch een prettige gedachte. Het zou immers veel ernstiger zijn als dat bedrijf zich daadwerkelijk met het programma bemoeid had, of er hier en daar wat aan veranderd had om er zelf wat voordeliger uit te komen. Nee, dan kunnen ze het beter gewoon zeggen en met hun handen van het programma afblijven.

En verkiezingsprogramma's, worden die tegenwoordig ook 'mogelijk gemaakt'? Het is natuurlijk te hopen dat partijen hun eigen programma maken en daarin geen bemoeienis toestaan van welke sponsor dan ook. Maar kun je het uitsluiten?

We hebben in Vught een behoorlijk grote partij die open en bloot gesteund wordt door diverse Vughtse bedrijven en fortuinlijke ondernemers. Ze schromen dan ook niet een fors uitgevallen verkiezingsbord bij hun bedrijf te planten. Het is een soort van 'dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door'. Gelukkig in alle openheid want je zou er niet aan moeten denken dat deze bedrijven of hun vertegenwoordigers het betreffende programma daadwerkelijk hadden geschreven. Nee, ik denk dat ze gewoon willen meeliften op het eventuele succes van zo'n partij.

Maar laten we dan voor een keer de commerciële wetten doen gelden. Als die partij het goed doet nemen we ook hun diensten af. Maar doen ze het slecht dan laten we ze als een baksteen vallen. Ondenemers risico, toch?

Ik vraag me wel af wat dat kost, zo'n bord voor je bedrijf.

U bent hier