h

Besparen op burgerleden

7 april 2010

Besparen op burgerleden

Een nieuwe raad betekent ook nieuwe 'burgerleden'. Dat zijn - voor de goede orde - een soort reserve gemeenteraadsleden zonder stemrecht. Zij mogen wel in commissies namens de fractie het woord voeren.
Afgelopen periode maakte alleen GB (naast 4 raadsleden) gebruik van een burgerlid: dhr. van Laanen.
Voor de komende periode heeft elke fractie de mogelijkheid 2 burgerleden voor te dragen.

Maar burgerleden zijn niet kosteloos. Per commissievergadering ontvangen zij "presentiegeld" en daarnaast ontvangen zij mede alle informatie. Het betekent dat een burgerlid de gemeente (ofwel de gemeenschap) jaarlijks zo'n 850 euro kost. Wanneer alle fracties, groot of klein, daar maximaal gebruik van zouden maken lopen de kosten op tot zo'n 10.000 euro. Daar kun je ook hele leuke andere dingen voor doen!

Het lijkt me goed dat fracties met 4 of meer zetels direct afzien van een burgerlid. Zij zijn immers in staat met louter raadsleden beide commissievergaderingen met steeds 2 verschillende vertegenwoordigers aan te treden. Als daar nog extra ondersteuning bij moet om het woord ergens over te voeren, kun je je afvragen waarom de betrokken raadsleden daar dan zitten.

Dan blijven er drie fracties over waar ondersteuning door een burgerlid een duidelijke meerwaarde kan hebben. Ik stel voor dat deze drie zich - desgewenst - beperken tot 1 burgerlid. En voor ieder burgerlid moet de vraag gesteld worden: "Wat kan dit burgerlid wel dat een raadslid niet kan?"

Laat het vooral niet leiden tot een poging om (helaas, helaas) niet gekozen raadsleden alsnog een plekje te gunnen op de reserve bank. Er valt wat te besparen op burgerleden.

U bent hier