h

Blog Henri Swinkels

30 december 2010

Goede voornemens en mooie ambities

Goede voornemens.
Rond de jaarwisseling zijn ze er plotseling in overvloed. Maar naarmate het nieuwe jaar vordert verdwijnen ze weer als sneeuw voor de zon. Want veel van onze goede voornemens slagen niet. Dat weten we eigenlijk al van te voren, maar we houden graag onszelf een beetje voor de gek. Een mal soort optimisme.
We vermoeien iedereen met ons voornemen, doen voor de vorm een halfslachtige poging en vinden vervolgens redenen waarom het helaas (weer) niet is gelukt. Dat kunnen we elk jaar weer naar hartenlust herhalen. Want ondanks deze praktijk nemen we ons elk jaar weer hetzelfde voor en hebben we altijd dezelfde smoes waarom het weer niet lukt. Voornemens tegen beter weten in. Het gaat ons blijkbaar meer om het voornemen dan het resultaat. Anders zouden we het immers wel anders aanpakken. Toch?

Lees verder
22 december 2010

Van God los ...

Een schietgebedje - het vluggertje onder de gebeden - klinkt bedreigender dan het is. Het is meer bedoeld als 'niet geschoten is altijd mis' of 'helpt het niet dan schaadt het niet'. Een soort milde geloofsbeleving zonder al te hoge verwachtingen. Er gaat dus geen kogel door de kerk.
Dus denk ik dat zelfs een tsunami aan schietgebedjes de Petruskerk niet zal kunnen redden.

Lees verder
14 december 2010

buurman & buurman

Tijdens de raadsvergadering van 9 december trok ik (uit de losse pols) een vergelijking tussen de Petruskerk en een oldtimer van de buurman. Hier een aangevulde en uitgewerkte versie:

Lees verder
17 november 2010

Tunnelvisie

De wereld op z'n kop. De gemeente Vught gaat actievoeren. Burgemeester en wethouders aangevuld met enkele raads- en burgerleden gaan 23 november tijdens de spits flyeren. Doel is 'postzakken vol' kaarten met handtekeningen te verzamelen. Die moeten de leden van de Tweede Kamer overtuigen dat de overlast van rijks- en spoorwegen in Vught aangepakt moet worden. Maandag 6 december praat de Kamercommissie over de Rijksinfrastructuur.

Lees verder
14 november 2010

Dode mus?

De VVD is om en alles wijst er op dat de school in Vught Noord gewoon gebouwd wordt waar die al die tijd al voorzien was. Iedereen vraagt zich af waar dit politieke gekrakeel nu allemaal goed voor was. Laat ik deze politieke dwaling eens proberen te analyseren.

Lees verder
13 oktober 2010

Idealisme of vals sentiment?

Je zou het voor de zekerheid nog eens terug moeten luisteren. (En dat kan hier onder "Actualiteiten") Saskia Heijboer, de fractievoorzitter van de VVD, vindt nu dat een ambitie uit het verkiezingsprogramma en "best een hele grote winst" hen voldoende legitimeert om de geuite eensgezinde bezwaren van betrokken organisaties voorlopig compleet te negeren.

Lees verder
6 oktober 2010

Variabele ambitiekosten

De term is niet van mezelf. Guus van Woezik (GB) bracht hem vanavond in. Hij doelde er mee op mogelijke besparingen door ambities bij te stellen. De raad sprak over hoe gekomen moet worden tot een breed gedragen bezuinigingsplan. Met het benoemen van "variable ambitiekosten" wordt het naar beneden bij stellen van ambities een serieuze mogelijkheid om aan de bezuinigingsopgave te voldoen.

Lees verder
24 september 2010

Leid ons door het duister!

Gisterenavond in het Vughtse Raadhuis. De eerste bijeenkomst van de gemeenteraad om tot een (breed) gedragen ombuigingsprogramma te komen. De bedoeling was een eerste inhoudelijke discussie op basis van ambtelijke informatie. Maar op het allerlaatste moment besloot het college slechts de procedure te bespreken. De vraag was dus: "Hoe gaan we de besluitvorming organiseren?"

Lees verder
14 september 2010

Over de "klink" jagen

Verwarring of rechts zich nu wel of niet weet te formeren. Wat de PvdA is verweten blijkt Wilders zonder schaamrood over te nemen: draaien. Een week geleden was het vertrouwen in het CDA "tot en diepte punt gedaald" maar met de overgave van Klink is het vertrouwen plotseling weer helemaal terug.

Lees verder
4 september 2010

To agree or disagree?

De formatie op rechts is mislukt. Het mag eigenlijk niemand verbazen. Een samenwerking gebouwd op zo'n wankele basis verdraagt geen zuchtje (tegen)wind. Maar evengoed waren de intenties van betrokken partijen te verschillend. Ze zagen allemaal graag een rechts kabinet. Maar blijkbaar had de PVV nog een ander, belangrijker doel.

Lees verder

Pagina's

U bent hier