h

Tunnelvisie

17 november 2010

Tunnelvisie

De wereld op z'n kop. De gemeente Vught gaat actievoeren. Burgemeester en wethouders aangevuld met enkele raads- en burgerleden gaan 23 november tijdens de spits flyeren. Doel is 'postzakken vol' kaarten met handtekeningen te verzamelen. Die moeten de leden van de Tweede Kamer overtuigen dat de overlast van rijks- en spoorwegen in Vught aangepakt moet worden. Maandag 6 december praat de Kamercommissie over de Rijksinfrastructuur.

Mooi zo'n actie. Maar is het eigenlijk niet vreemd dat een college onder de eigen inwoners een petitie-actie moet houden? Zo'n actie moet toch juist vanuit de gedupeerde inwoners zelf gevoerd worden? Als dat uitblijft, betekent het feitelijk dat het onderwerp (nog) onvoldoende leeft. Een initiatief van het college toont dan eigenlijk een gebrek aan actiebereidheid onder de inwoners.
De actie lijkt meer van belang voor het college, dan voor de inwoners.

En als het gaat om de be?nvloeding van de leden van de Tweede Kamer, is het werkelijk de vraag wat 'postzakken vol kaarten' daaraan toe kunnen voegen. Ik mag toch hopen dat het college, als erkende vertegenwoordiger van de gemeente Vught, die postzakken niet werkelijk nodig heeft om duidelijk te maken dat zij spreken namens en in het belang van de ruim 25.000 inwoners van Vught.

De petitie zal dus in de Tweede Kamer geen verschil maken. Er is dan ook niet veel mee te winnen, hooguit te verliezen. Want wanneer slechts een marginaal deel van de inwoners daadwerkelijk de moeite neemt om de kaart gratis terug te sturen, spreekt het college daar plotseling niet langer voor de ruim 25.000 inwoners van Vught.

Daarmee speelt het college een gevaarlijk strategisch spel. Reden dat ik iedereen oproep de kaart vooral terug te sturen.

U bent hier