h

zacht versus zakelijk

24 maart 2010

zacht versus zakelijk

Henri Swinkels
De coalitie in oprichting (GB, VVD en D66) stelt bij monde van wethouderskandidaat Peter Pennings: "De laaste vier jaar werd toch meer ingezet op de zachte kant, nu is de insteek dat we op wat zakelijker gronden verder moeten." (Brabants Dagblad 24 maart 2010).

Ik laat het even op me inwerken. Ingezet op de zachte kant. Waarschijnlijk doelt Pennings op onze geslaagde inspanningen om de mensen in Vught weer centraal te stellen, armoede te bestrijden, iedereen deel te laten nemen, te zorgen voor hen die van zorg afhankelijk zijn, de cultuurbeleving een impuls te geven en de vereniginingen extra middelen. Kortom de samenleving weer van de mensen te maken.
Voor de zakenman heet dat 'zacht' of 'soft'. Het levert immers geen centen, kapitaal of vermogen op voor de gemeente. De maatschappelijke winst is mooi, maar ongrijpbaar en daar kun je als gemeentebestuur geen leuke projecten mee financieren.

De vergelijking zacht versus zakelijk is in dit verband interessant. Daarmee zegt de woordvoerder eigenlijk dat nu zakelijk en dus niet op de zachte kant wordt ingestoken. De menselijke maat gaat er dus vanaf. De centen gaan weer voor de mensen. Zakelijk betekent in de praktijk immers vooral dat het belang van inwoners - en met name hen die een beroep doen op de steun van de gemeente - moet wijken voor de zakelijke belangen van het gemeentebestuur.

De samenleving is geen bedrijf en vraagt dus ook niet om een zakelijke aanpak. Het vraagt om een menselijke aanpak en dat mag je van mij ook best 'zacht' noemen.

U bent hier