h

Nieuws uit 2012

24 november 2012

Hoeveel kinderen leven er in Vught in armoede?


Afgelopen donderdag startte SP-Vught de landelijke actie "Kinderen van de rekening". Dat gebeurde op en toepasselijk moment, namelijk bij de bijeenkomst over armoede in de Speeldoos. Juist daar werd duidelijk hoe moeilijk het is om armoede zichtbaar te maken. Zo is het ook moeilijk om precies vast te stellenhoeveel kinderen er in Vught in armoede opgroeien. Menig bezoeker van de bijeenkomst vond de schatting van de SP op ruim 80 kinderen aan de voorzichtige kant. Het zou best wel eens kunnen dat ze daar gelijk in hebben. "Met armoede loop je niet te koop" stelt SP-fractievoorzitter Henri Swinkels, "We onkomen er niet aan de armoede onder kinderen te schatten. Al kunnen we die schatting wel weer baseren op cijfers en ervaringen van betrokken organisaties."

Lees verder
22 november 2012

Oproep tot bestrijding van Kinderarmoede


In Nederland voltrekt zich een stille tragedie. Zonder gezicht, zonder geluid, maar toch is het er. Maar liefst 367.000 kinderen leven op dit moment in armoede. En omdat het de allerkleinsten, kinderen en jongeren onder ons treft, moet er wat gebeuren. En snel!

Lees verder
17 november 2012

JA-gemeente zegt NEE tegen alternatief plan De Koepel

Het klonk zo hoopvol, zondag 28 oktober, bij de presentatie van een alternatief plan voor De Koepel. Het college van Vught was - bij monde van wethouder Peter Pennings (GB) - bereid om serieus te kijken naar het alternatieve plan. Maar nu volgt er drie weken later toch een NEE (BD 16 november). Volgens wethouder Pennings ontbreken er te veel gegevens om te kunnen beslissen.
Dat is opmerkelijk voor een college dat van Vught een echte JA-gemeente wil maken. De gemeente zou immers niet langer slechts NEE verkopen, maar er meteen bij vertellen hoe het WEL kan.
Daarop lijkt nu een sluwe variant bedacht. We zeggen eerst JA maar vragen vervolgens informatie die burgers zelfstandig niet kunnen leveren. Daarna zeggen we NEE omdat die burgers er niet in geslaagd zijn de noodzakelijke gegevens te verstrekken.

Lees verder
13 november 2012

Zoek de 10 verschillen

Bestuursakkoord 2010

Herprioritering 2012

Lees verder
8 november 2012

Brevet van onvermogen voor coalitie


De SP reikte donderdag tijdens de behandeling van de begroting een "brevet van onvermogen" uit aan de coalitiepartijen. De digitale versie werd alle betrokken raadsleden ter plekke via de mailbox toegestuurd. In zijn betoog benadrukte fractievoorzitter Henri Swinkels dat deze coalitie wordt getypeerd door het idee dat de politiek er slechts is om een wensenlijst van de eigen achterban te realiseren. Het vormt de basis voor de politiek-bestuurlijke impasse die door het onderzoek van de rekenkamer werd blootgelegd. Met de motie van 10 aandachtspunten toonde de coalitie aan dat het een structureel probleem. De coalitie neemt of het onderzoek niet serieus of is eenvoudig niet in staat tot een gezamenlijk gedragen afweging te komen. Wat rest is een plannetje van niets. Reden dus voor een brevet van onvermogen.

Lees verder
31 oktober 2012

Coalitie bakt niets van vernieuwing bestuursakkoord


De coalitiepartijen GB, VVD en D66 hebben gisteren, dinsdag 30 oktober, hun lang verwachte 'herprioritering' van het bestuursakkoord gepresenteerd. Het moest hét antwoord worden op het vernietigende rapport van de Rekenkamercommissie, deze zomer. Ambities moesten bijgesteld en bezuinigingen heroverwogen. daarbij was er behoefte aan meer politieke visie. Maar het resultaat is ronduit teleurstellend. Het is niet meer dan een lijstje met 10 prioriteiten, verpakt in een motie. Het is nauwelijks voor te stellen dat er enkele weken overleg nodig waren, om uiteindelijk deze tien actiepunten op een rijtje te zetten. De SP ziet het als een gemiste kans. De coalitiepartijen laten hiermee - ook in deze herkansing - zien, dat zij niet in staat zijn de politieke basis te leveren die nodig is om uit de vastgestelde bestuurlijke impasse te komen.

Lees verder

Pagina's

U bent hier